resepi Ikan singgang domo..

 

Bahan-bahan ( untuk 2 orang makan )

  • 2-4 potong ikan tongkol/kayu/aya (ikan lain pun boleh juga)
  • 1 cm lengkuas
  • 1 cm kunyit hidup
  • 3-4 ulas bawang putih
  • 1-2 keping asam keping
  • Garam secukup rasa 
 
  • Cili padi ikut citarasa
  • Air ( agak2 - kalau suka kuah banyak, lebihkan airnya)

Cara-cara

  1. Masukkan air ke dalam periuk dan masak sehingga hampir mendidih.
  2. Kemudian, masukkan semua bahan - ikan, lengkuas, kunyit hidup, bawang putih yang telah dihiris/diketuk, asam keping, garam dan ajinamoto ke dalam periuk tadi.
  3. Rebus sehingga ikan betul2 masak, seterusnya campakkan cili padi ke dalam periuk. that's all. Selesai sudah satu masakan yang simple. Boleh terus hidangkan. Makan semasa panas - sedapppp!!!

Comments

Popular posts from this blog

i love you i want you i need you

koleksi kasut converse yg sy aderw...

www.jomkahwin.my